[PERSBERICHT] Finale Waste Battle Enschede voor het beste idee om zwerfvuil te voorkomen

logo-enschede

Vrijdagochtend 4 november vindt in Poppodium Atak (Willem Wilminkplein 1, Enschede) de finale plaats van de Waste Battle Enschede. In deze spannende eindstrijd presenteren de zes beste leerlingenteams van het Stedelijk Lyceum Kottenpark, AOC oost en het Bonhoeffer College hun oplossing om zwerfafval te voorkomen. De aftrap is om 10 uur en om 12 uur horen we van de jury onder leiding van gemeentesecretaris Marcel Meijs welke school er met de hoofdprijs van door gaat.
Hoe voorkom je zwerfafval?

Zwerfvuil is een hardnekkig probleem waaraan mensen zich storen, het beïnvloedt de leefomgeving in negatieve zin en kost ons allemaal ook nog eens handen vol geld. Zwerfvuil ontstaat vooral door onbewust kopieergedrag. De uitdaging voor de leerlingen van de drie scholen is dan ook om met een oplossing te komen die inspeelt op dit psychologische mechanisme. Tijdens de eindbattle presenteren de zes beste teams van het Stedelijk Lyceum, AOC oost en Bonhoeffer hun oplossing voor het voorkomen van zwerfvuil. Ieder team krijgt daar 3 minuten voor. Het team met het beste idee ontvangt uit handen van Marcel Meijs de Waste Battle trofee en een geldbedrag waarmee zij het idee verder kunnen uitwerken.

Deelnemers en partners
In oktober hebben in totaal 360 leerlingen van het AOC oost, het Bonhoeffer College en Stedelijk Lyceum Kottenpark 3 dagen lang gewerkt aan onderzoek, brainstormen en uiteindelijk het bouwen van een prototype. Op elke school hebben 2 teams de halve finale gewonnen. Zij nemen het 4 november tegen elkaar op. Het team dat 4 november de hoofdprijs wint, krijgt naast het geldbedrag de hulp van onze partners om het idee verder te ontwikkelen. De vijfkoppige jury bestaat uit afgevaardigden van onze partners gemeente Enschede, Saxion FabLab Enschede, Winkelcentrum Twekkelerveld, McDonald Twente en Asito.

De Waste Battle Enschede is een initiatief van Gooitz en Natuur en Milieu Overijssel in samenwerking met Kandoen en Stichting Culturele Zondag.