Trash Terminators winnen Waste Battle Leeuwarden!

 

 

 

 

 

 

Creatieve oplossingen voorkomen zwerfafval in de buurt van de school met Waste Battle Comenius Zamenhof!

Op 9 april werd de voorronde voor de eerste Waste Battle in gemeente Leeuwarden gehouden. Met een battle op Comenius Zamenhof werden ruim 117 leerlingen uit leerjaar 2 (GL, B, K), verdeeld over 27 teams, in drie dagen uitgedaagd om dé oplossing te bedenken om zwerfafval in de buurt van de school te voorkomen. De school en de Waste Battle gaan met behulp van gemeente Leeuwarden het winnende team begeleiden om ervoor te zorgen dat het niet alleen bij een mooi idee blijft. 

 

Op de foto van links naar rechts: Silvan, Maurits, Jayden. Op de foto ontbreken: Eva-Linn en Floor

Trash Terminators 
De ‘Trash Terminators’ winnen de allereerste Waste Battle in Leeuwarden! Ze hebben een schoolcompetitie bedacht waarbij je punten kan verzamelen met een app als je zwerfafval in de gepimpte prullenbak met basketbal-net gooit. Een spelelement wordt hiermee toegevoegd aan de prullenbak in combinatie met de app. Het idee is om de basket-prullenbak in de wijk bij de school te plaatsen en met de app kun je voor leuke korting sparen. Idee van de leerlingen was dat je zelfs een vrij uur kan sparen;-) De bedoeling is om de competitie op Comenius Zamenhof te starten en er in de toekomst meer scholen in Leeuwarden bij te betrekken. Wat een top idee!

Voorronde en eindbattle
Op 9 tot en met 11  april vond de voorronde op school plaats. De eindbattle vond plaats op de laatste voorrondedag, donderdag 11 april. Er gingen 6 winnaars van de voorrondes met elkaar de eindbattle aan in de City Life Church waar de school de grote ruimte van mag gebruiken. We spannen ons in om het meest veelbelovende idee niet alleen met geld, maar ook met expertise en hun netwerk verder te helpen. De Waste Battle is een initiatief van gooitz.

Jury
De Waste Battle werkt tijdens de voorronde en de finale met een jury die de pitches van de leerlingen per level beoordeelt. Ze geven tips en tops om de groepen een stapje verder te helpen in hun proces bij het bedenken van het idee voor het gestelde probleem. Het is van onschatbare waarde voor de leerlingen dat er een jury van buitenaf is, uit het bedrijfsleven, van de overheid, van ngo’s en instellingen. Deze editie werkten de volgende juryleden mee: Floris van Bentum. Ane Norder, Erwin Duursma, Carmen Kok, Hanna, Kadey, Rinze de Vries, Anna van Berkum, Jannie Post, Bouwe de Boer. Ontzettend bedankt voor jullie waardevolle input.

Vernieuwende aanpak
De Waste Battle richt zich op het voorkomen van zwerfafval. En gaat met jongeren aan de slag en moeten zij een oplossing bedenken. Vernieuwend is ook de lesmethode, waarbij leerlingen gebruik maken van een game-achtig beloningssysteem, zoals gamification en nudge. De Waste Battle gaat uit van belonen en niet straffen. Zo kun je het weggooien van afval leuk maken. Een duurzaam voorbeeld is Holle Bolle Gijs in de Efteling met ‘Papier hier’. Kijk ook eens op de site van de Waste Battle voor inspirerende oplossingen die zijn waargemaakt.

Zwerfafval in ergernissen-top 3
Zwerfafval is een hardnekkig probleem waaraan mensen zich storen. Het staat al jaren in de ergernissen-top 3. Het staat slordig, is slecht voor het milieu en kost ons veel geld om het te verwijderen. Zwerfafval is bewust vervuilend gedrag, maar lijkt vooral onbewust kopieergedrag. De uitdaging voor de leerlingen is om met een oplossing te komen die hierop inspeelt.Om het onbewuste zwerfvuil veroorzakende gedrag te beïnvloeden zoekt de Waste Battle naar een oplossing in gamification en nudge. Als je de omgeving zo inricht dat het gewenste gedrag (afval in de afvalbak) logisch en gemakkelijk is en daarbij maak je het leuk en belonend. Lees meer.

Ook een Waste Battle in jouw gemeente? Stuur dan een bericht naar ons en dan bespreken we wat de Waste Battle voor jouw gemeente kan betekenen.