Basisscholen bewust door lespakket ‘Les is more’

Winnaars Waste Battle delen prijs uit aan basisscholen

In 2017 wonnen leerlingen van RSG Magister Alvinus de Waste Battle. Bij deze wedstrijd bedenken leerlingen zelf een oplossing om zwerfafval te voorkomen. De winnaars bedachten in 2017 het lespakket ‘Les is More’, speciaal voor basisschoolleerlingen. Ze hielden dit jaar een pilot op vier basisscholen en maandag 29 juni hebben ze hun project afgesloten. De organisatie, partners, juryleden en opdrachtgever zijn ontzettend trots op Bente van der Sluis, Claudia Kroes, Janieke de Vries en Marthe Baalbergen.

WhatsApp Image 2020-06-29 at 09.10.15

De Waste Battle laat leerlingen zelf een oplossing bedenken om zwerfafval te voorkomen. The Green Core bedachten een actief en creatief lespakket ‘Les is More’ speciaal voor het basisonderwijs dat de toekomst zwerfafvalvrij kan maken. De RSG leerlingen hebben het lespakket ontwikkeld en begin dit jaar getest op hun oude basisschool. Op elke basisschool hebben docenten en leerlingen meegewerkt zodat ervaring is opgedaan. Het idee is om het als lesmateriaal op basisscholen in te zetten tijdens een maatschappelijke stage door leerlingen van het RSG Magister Alvinu

Lespakket voor jonge kinderen
Team The Green Core onderscheidde zich in 2017 in de finale van andere teams. Het idee richtte zich namelijk op jonge kinderen, zodat die gelijk konden leren dat je afval in de prullenbak moet gooien.

Inmiddels zijn we drie jaar verder en hebben de leerlingen van The Green Core hun lespakket gemaakt en getest op de Zwetteschool in Sneek, It Harspit in Oppenhuizen, de Sint Ludgerusschool in Balk en De Meiboom in Warns. Dit zijn de basisscholen waar de leerlingen eerder zelf op zaten.

Bij de pilot konden de deelnemende klassen een prullenbak winnen met de mooiste tekeningen erop geprint. De leerlingen van The Green Core hebben de prullenbakken op 29 juni uitgereikt op de vier basisscholen.

Wethouder Erik Faber is blij met de pilot. “Prachtig om te zien dat het niet alleen bij een goed idee blijft, maar dat de leerlingen het idee ook echt hebben uitgevoerd. Zij zijn een voorbeeld voor andere winnaars van de Waste Battle.” Het blijft niet bij een pilot; als leerlingen van RSG Magister Alvinus een maatschappelijke stage gaan lopen, gaan ze het lespakket ook inzetten. Daar is de organisatie van de Waste Battle ontzettend blij mee.

Lustrumeditie
De Waste Battle Súdwest-Fryslân is een initiatief van gooitz in samenwerking met Norder Advies. Ieder jaar bedenken leerlingen in groepjes oplossingen om zwerfafval te voorkomen. De winnaars krijgen een cheque van 3.000 euro. Het geld wordt geschonken door de gemeente, Rabobank Sneek-ZuidwestFriesland, Donker Groep, Roelofs Groep, Jumbo Kooistra Supermarkten en Omrin.

Normaal zouden we deze maand de finale van de Waste Battle 2020 hebben gehad, maar de Waste Battle ging vanwege de coronamaatregelen niet door. De vijfde editie is daarom pas in 2021 en krijgt een extra feestelijk tintje.

In de media: Sneeker Nieuwsblad Groot Sneek 

WhatsApp Image 2020-06-29 at 09.10.12

 

WhatsApp Image 2020-06-29 at 15.52.43